Новоград-Волинська ЗОШ № 7

Психолого-педагогічна система розвивального навчання

Психолого-педагогічна система розвивального навчання.
(З досвіду вчителя початкових класів Редьки Л.В.)

Метою виховання і навчання в нашому суспільстві є всебічний розвиток творчої активної особистості. Тому основне завдання школи  - формування  креативної особистості шляхом використання елементів сучасних інноваційних технологій у світі вимог нових державних стандартів. Цим завданням відповідає розвивальне навчання.

 

У нашій школі, поряд із традиційною системою навчання у початковій школі , є й  альтернативні. Однією із них є система розвивального навчання  Ельконіна – Давидова.

 

Головною метою системи розвивального навчання, розробленої під керівництвом видатних учених, психологів Д.Б. Ельконіна і В. В. Давидова, є формування в дітей уміння вчитися (тобто уміння вчити себе самостійно). Одним із головних принципів розвивального навчання є принцип дослідження й пошуку – знання не даються учням в готовому вигляді, істотні властивості досліджуваного предмета вони виявляють самі у процесі розв’язання навчальних задач.

 

Учителі крок за кроком організовують навчання в такий спосіб, щоб дитині стало цікаво самостійно «побачити», у чому полягає завдання, запропонувати й випробувати різні шляхи розв’язання, обговорити свої шляхи рішення проблеми з учителем і однокласниками.

 

Крім індивідуальної форми роботи, у розвивальному навчанні широко застосовується парна й групова.  Це відбувається за принципом: «Навчаємося поруч і разом». У  роботі в парах і групах відбувається спілкування з учнями з рівними собі за життєвим досвідом, за колом невідомих питань, що дає можливість дітям сперечатися, шукати докази. Проте діти розуміють, що «суперечка» це не «сварка». Адже у розвивальному навчанні особлива увага акцентується на проведенні дискусії і правил її організації. Питання «ЧОМУ» ставить дитина дитині. Але час, проведений у обговоренні, не проходить марно.  При цьому в дітей розвиваються пізнавальна активність, ініціативність, знижується тривожність, з’являється почуття впевненості у своїх силах. Причому ці зміни відбуваються не тільки у «сильних», а і в «слабких» учнів. Слід зразу ж відмітити, що творча активність школяра відрізняється від творчої активності дорослого тим, що результати його діяльності не є новими в загальнолюдському змісті, але в процесі створення нового для себе результату учні моделюють і формують у собі уміння і навики творця, необхідні у майбутній трудовій діяльності.

 

У цьому випадку й знання дітей стають більш глибокими, адже зрозуміти набагато краще, ніж механічно заучити. Такий підхід робить захоплюючим для дитини сам процес навчання. Адже будь – яке навчання – це просування від одного завдання до іншого. Крім того, діти вчаться по-новому спілкуватися один з одним і з дорослими, освоюють новий тип спілкування, названий навчальним співробітництвом. Усе це формує в дитини вміння вчитися.

 

Отже, система розвивального навчання Ельконіна – Давидова (РН) – це сучасна освітня технологія шкільного навчання. Названих вище результатів розвивальне навчання досягає не шляхом збільшення кількості завдань (і, як наслідок, перевантаження дитини), а перебудовою цілей, предметного змісту й роботи вчителя на основі  наукових досягнень сучасної психології навчання. Система РН дає можливість дитині  зробити  перший крок до самостійного «дорослого» життя, зрозуміти, що в ньому є багато цікавого.

 

Діти з класів РН  готові до розв’язання нестандартних проблем, не бояться нових завдань, з якими  не стикалися раніше, не відмовляються від пошуку розв’язання таких завдань, намагаються проаналізувати задану умову й знайти варіанти розв’язання. Найчастіше знаходять  і формулюють ті проблеми й завдання, які необхідно розв’язати для подальшого просування в матеріалі.

 


 

Поділитися:

ФОТОПРОЄКТ КРАЩІ ВИПУСКНИКИ КРАЩОЇ ШКОЛИ 2021

Школа працює
на освітній
платформі

Дев'ятий рік стабільну
роботу і цілодобову
технічну підтримку
сайта школи забезпечує
компанія
goodhoster.net

Голосування

Який предмет ви вважаєте найскладнішим у шкільній програмі?

рідна мова і література - 2.6%
іноземні мови - 12.4%
математика (алгебра, геометрія) - 34.2%
фізика - 8.8%
хімія - 8.8%
інформатика - 2.9%
біологія - 7.4%
фізкультура - 2.7%
історія - 4.9%
музика - 1.1%
малювання - 8.8%
технологія - 0.5%
астрономія - 0.6%
захист Вітчизни - 1.9%
свій варіант - 2.7%

Ми рекомендуємо!

 

Контакти поліції

Інспектор
 Новоград-Волинського
відділу поліції
Головного управління
Національної поліції
в Житомирській області
лейтенант поліції

Павлюк Світлана Вікторівна

вулиця Івана Франка, 3А, каб. 17, 18
Телефон: 098-78-68-862

 

Контактні телефони чергової частини: 
102 або (04141) 5-22-25

Електронна адреса: 
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Погода від Met Office

ИЗУЧАЕМ УКРАИНСКИЙ

Вхід для своїх

Зареєстрованим користувачам можна переглядати закриті розділи та статті, скачувати деякі файли. Також ви зможете отримувати повідомлення про події школи та сайту.